Alternatywy smażenia – szybkowar.

Alternatywy smażenia – szybkowar.

Szybkowar.

W ostatnim artykule z serii ‘Alternatywy smażenia’ chciałabym przybliżyć możliwość przygotowywania posiłków w szybkowarze. Jest to sprzęt, w którym można gotować naprawdę wiele potraw, właściwie chyba większość. Jednak część z nich będzie wymagać wcześniejszego podsmażenia, co nie jest już wskazane dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy (chyba, że zastosuje się podsmażenie na patelni beztłuszczowej).

Szybkowar został wymyślony wiele lat temu, pozostaje jednak sprzętem dość rzadko używanym. A ma całkiem sporo plusów: potrawy gotują się szybko, co pozwala nam zaoszczędzić czas, a ponadto dzięki temu produkty tracą mniejszą ilość składników odżywczych niż podczas gotowania tradycyjnego. W szybkowarze nie przypalimy tak łatwo żadnego posiłku. Minusem natomiast jest utrudniona kontrola całego procesu gotowania – żeby otworzyć garnek trzeba przerwać gotowanie ciśnieniowe.

Jak działa szybkowar?

Podczas gotowania w tym szczelnym garnku następuje wzrost ciśnienia (para nie może swobodnie wydostać się spod pokrywki), co podnosi temperaturę wrzenia wody i przyspiesza cały proces gotowania. Oczywiście para w pewnym stopniu musi być uwalniana, żeby nie rozerwało garnka, w tym celu każdy szybkowar ma specjalny zawór. W szybkowarze można także przygotowywać potrawy na parze, służą do tego sitka, w które wyposażone są szybkowary.

Jak gotować?

W instrukcji szybkowarów opisane są wszystkie zasady gotowania produktów. Należy pamiętać, że podczas gotowania w szybkowarze musi znajdować się odpowiednia ilość wody. Czas, konieczny do przygotowania konkretnych produktów, jest zależny od typu sprzętu - wynika to z różnych ciśnień osiąganych w różnych garnkach. Ja podam dzisiaj orientacyjny czas, konieczny do ugotowania niektórych produktów spożywczych, ale najlepiej posługiwać się instrukcją i eksperymentować samemu - jeżeli instrukcja napisana jest w niezrozumiałym dla nas języku ;)

Mięso

Mięso wołowe podczas gotowania rosołu wymaga ok. 35 minut, ale najlepiej oczywiście sprawdzić czy jest już miękkie po otwarciu szybkowara (podobnie dobrze jest postępować w przypadku wszystkich innych produktów, dopóki nie będziemy mieli już dobranych odpowiednich czasów gotowania. Mięso na gulasz, które wcześniej należy podsmażyć, gotujemy krócej ok. 15 - 20 minut. Aby ugotować kurczaka w rosole wystarczy maks. 10 minut (jeżeli będzie podzielony na części).

Ziemniaki

Ziemniaki młode w całości gotować ok. 6 minut, natomiast stare pokrojone troszkę dłużej ok. 8 minut.

Ryż

Brązowy ryż należy gotować ok. 18 minut, biały ok. 3 minut.

Warzywa

Bób ok. 10 minut, puree z marchewki ok. 3 minut, kalafior gotowany na parze ok. 2 minut od osiągnięcia pełnej mocy, fasolka szparagowa gotowana na parze ok. 1 minutę.

Potrawy

Czas przygotowania gołąbków to ok. 30 minut, zupy pomidorowej ok. 5 minut, szpinaku w jogurcie – wystarczy doprowadzić do pełnej mocy gotowania, wyłączyć i odcedzić, następnie połączyć z jogurtem i przyprawami.

Polecam wiele ciekawych przepisów firmy Hawkins produkującej szybkowary:

http://www.szybkowary.com/przepisy_szybkowary_HAWKINS.pdf

Komentarze

dzień dobry :) z góry piszę, iż moje pytanie nie dotyczy wątku, ale strasznie mnie nurtuje, więc muszę je zadać... PIWO... wiemy, że w 0,5 l piwa znajduje się ok. 200-250kcal, ale mnie zastanawia czy kalorie pochodzące z alkoholu mają taki sam wpływ na organizm jak np. energia pochodząca z jedzenia? W końcu alkohol to trucizna, więc nie może być przyswajany przez organizm tak samo jak jakieś węgle z posiłków. Proszę o poprawę mojego rozumowania. Dziękuję.

Witam, mówiąc krótko..kaloria to kaloria.. (niestety ;) )i obojętne z czego pochodzi, każda liczy się do naszego dziennego zapotrzebowania. Gdy dostarczamy alkoholu w nadmiarze organizm zaczyna go inaczej traktować.. i wtedy nie tyjemy, ale to już by trzeba pić dużo i często - alkoholicy w końcu są chudzi ;) także do tego nie namawiam ;) Pozdrawiam

Wypowiedź Martyny mnie po prostu poraziła. To nie prawda że kalorie to kalorie. Przykładowo szklanka coca coli zawiera ok 100kcl i nie posiada żadnych składników odżywczych i raczej nią nie pojemy choć na chwilę cukier zawarty w napoju zaspokoi nam głód , 100gr piersi z kurczaka zawiera ok  tyle samo kcl a utrzymuje się w żołądku ok 3-4 godz. czyli zaspokaja nasz głód na ok taki okres czasu. Alkochol to są puste kalorie podobnie jak napoje gazowane nie zawierających żadnych witamin tak jak przy zwykłym posiłku. Więc podczas diety nie jest on wskazany ponieważ wzmaga on uczucie głodu.

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.