myszko cosik dla ciebie słodkie przękąski dietetyczne:)

Autor

Melony z ziołowym jogurtem

Składniki:
• czubata łyżeczka cukru,
• po łyżce posiekanych listków bazylii i mięty,
• łyżeczka skórki otartej ze sparzonej limonki,
• 1/3 szklanki soku z limonek,
• 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego,
• 1 mały melon,
• kilka całych liści świeżych ziół do dekoracji

Sposób przygotowania:
Melony przekrój na pół, usuń pestki, połówki pokrój na wąskie cząstki i dopiero obierz ze skórki. Owoce skrop połową ilości soku z limonki. Jogurt wymieszaj z cukrem, pozostałym sokiem z limonki i ziołami. Cząstki melona ułóż dekoracyjnie na talerzu i polej aromatycznym jogurtem.

 

Lody jogurtowe

Składniki:
• 150g jogurtu,
• 150 g zmiksowanych truskawek,
• łyżka cukru pudru,
• białko z dużego jaja,
• szczypta soli

Sposób przygotowania:
Jogurt połącz z truskawkami i cukrem. Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli i wymieszaj z masą jogurtową. Przełóż do szklanej miseczki i mroź 4 godziny.

 

 

 

 

Truskawkowy sorbet

Składniki:
• szklanka pokrojonych truskawek,
• 3-4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
• 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Cukier zalej 1/2 szklanki wody, zagotuj i ostudź. Truskawki zmiksuj razem z sokiem z pomarańczy, po czym dodawaj porcjami ostudzony syrop cukrowy, cały czas miksując. Mus przełóż do szerokiej szklanki i mroź przez 3 godziny, mieszając co 30 minut. Tuż przed podaniem zmiksuj. Możesz polać łyżeczką likieru pomarańczowego.

Dietetyczne ciasto dla łasuchów

Składniki:

-2 jogurt naturalny

- pół szklanki cukru

- 2 szklanki mąki

-  4 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 jabłka

- sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Wymieszaj jajka z cukrem, dodaj do nich mąkę, jogurt oraz cukier waniliowy. Następnie zetrzyj jabłka i wymieszaj je z wcześniej przygotowaną masą. Całość przełóż do okrągłej foremki i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Łatwe i zdrowe ciasteczka owsiane

Składniki

  • 250 gr mąki
  • 230 gr cukru
  • 250 gr płatków owsianych (ja robię z górskich)
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • kostka margaryny (ja używam Kasi)
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  •  

Opis przygotowania

Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać roztopioną margarynę (powinna być zimna), płatki owsiane i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Sodę wsypujemy do małego kieliszka, dodajemy kwasek cytrynowy i łyżkę wody. Wlewamy to wszystko do ciasta (zapobiega to powstawaniu nieprzyjemnego zapachu sody). Dalej dodajemy do ciasta orzechy, mąkę i dokładnie mieszamy. Odkładamy ciasto na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałego ciasta robimy kuleczki wielkości włoskiego orzecha i układamy jeden od drugiego w odległości około 3 - 4 cm (w trakcie pieczenia nabiorą okrągłej formy). Pieczemy ciasteczka do złocistego koloru. SMACZNEGO :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.