Czerwona herbata

Czerwona herbata

Czerwona herbata znana i ceniona jest od bardzo dawna. Pokochać powinni ją wszyscy, nie tylko osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy, ponieważ ma o wiele więcej walorów zdrowotnych. Czerwona herbata jest herbatą półfermentowaną. Chińczycy nazywają ją „smoczą herbatą”.

Pu-erh

Najbardziej ceniona jest odmiana Pu-erh. Jej właściwości lecznicze doceniono już w starożytności. Fermentuje bardzo powoli, ma charakterystyczny ziemisty smak, a także niesłychaną trwałość – można ją przechowywać do 50 lat. Uprawiana jest w Chińskiej prowincji Yunnan (jest to region słynący także z najwyższej jakości czarnych herbat). Ponieważ herbatę Pu-erh charakteryzuje intensywny smak i zapach, można ją kupić także w wersji aromatyzowanej. Naukowcy zgodnie twierdzą, że zdrowotne walory herbaty Pu-erh są tym większe, im dłużej liście dojrzewają w odpowiednich warunkach. Herbata Pu-erh zawiera niewielką ilość kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza. Wyróżnia się natomiast znakomitą zawartością m.in. flawonoidów, alkaloidów, garbników i minerałów (mangan, selen, fluor, cynk).

Właściwości Pu-erh:

  • Oczyszcza i odtruwa organizm.
  • Wpływa na poprawę samopoczucia.

Niektórzy Chińczycy twierdzą, że może nawet pomagać w leczeniu depresji.

  • Usprawnia pracę wątroby.
  • Normalizuje nadciśnienie.
  • Reguluje procesy trawienia i łagodzi problemy przewodu pokarmowego. Reguluje także wydzielanie żółci.
  • Wspomaga odchudzanie i spalanie tkanki tłuszczowej.

Składniki herbaty wpływają na spalanie zbyt dużych pokładów tkanki tłuszczowej, dlatego też czerwona herbata nazywana jest sprzymierzeńcem osób na diecie. Istnieją teza mówiąca o tym, że regularne picie Pu-erh pomaga obniżać masę ciała bez właściwej diety. Niestety, niewiele osób doświadczy tak mocnych efektów picia tej herbaty. Nie ulega jednak wątpliwości, że herbata Pu-erh znakomicie uzupełni się z odpowiednią dietą, co zapewni lepszy efekt odchudzania.

  • Obniża poziom cholesterolu.

Pu-erh obniżając poziom cholesterolu nie zaburza fizjologii organizmu. Właściwość taką łatwiej zauważyć przy niedużym przekroczeniu normy.

  • Zapobiega powstawaniu próchnicy.
  • Działa moczopędnie.
  • Pomaga łagodzić stan poalkoholowy.

Sposób parzenia:

Na filiżankę herbaty najlepiej użyć niepełną łyżeczkę liści Pu-erh i zalać wrzątkiem. Najlepszy czas parzenia to 3-5 minut. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Najlepiej wypijać trzy do pięciu filiżanek czerwonej herbaty w ciągu dnia. Oznaczenie Pu-erh zapewnia, że herbata jest oryginalna. Należy także sprawdzić, czy herbata była paczkowana w Chinach. Herbatę Pu-erh można zaparzać razem z kwiatem chryzantemy, co nadaje smak herbaty kwiatowej.

Oolong

Innym rodzajem czerwonej herbaty jest herbata Oolong. Najsłynniejsze gatunki to Oolong Fancy oraz Dong Ding. Ojczyzną herbat Oolong jest Tajwan i Chiny kontynentalne. Herbata Oolong charakteryzuje się drzewnym aromatem i subtelnym smakiem. Pozostawia ona brzoskwiniowy posmak w ustach.

Sposób parzenia:

Liście powinny swobodnie pływać w imbryku, ponieważ mogą dwu lub trzykrotnie zwiększyć objętość, a ściśnięte nie uwolnią swojego aromatu. Parzenie powinno trwać 6-8 minut.

Chiński przepis na herbatę 4 pór roku.

Składniki wpływają na poprawę samopoczucia. 1 porcja:

  • 4g herbaty Oolong.
  • Mieszanka chińskich przypraw (zawierająca: longan, jujubę, płatki piwonii, chiński rumianek, kolcowój) – można kupić w sklepie z chińską żywnością.
  • Cukier kandyzowany.

Herbatę i torebkę z przyprawami należy umieścić w kubku z pokrywką, który jest przeznaczony do parzenia herbaty. Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć pod przykryciem kilka minut, aby składniki wydzieliły aromat. Cukier kandyzowany można dodać według własnych upodobań (można też całkowicie z niego zrezygnować). Herbatę z mieszanką można zaparzać do pięciu razy.

Szampan z herbatą Oolong.

4 kieliszki:

  • 2 łyżki herbaty Oolong.
  • Mocno schłodzony, wytrawny szampan.

Liście herbaty moczyć w 0,5l zimnej wody przez 6 godzin. Następnie odcedzić i na godzinę przed podaniem wstawić płyn do lodówki w szczelnie przykrytym naczyniu. Podczas degustacji napełnić kieliszki do połowy herbatą i dopełnić szampanem.

Komentarze

Ja piłam ostatnio świetną herbatę z warzywami :) Poszłam na festiwal dni herbaty właśnie żeby popróbować takich specjałów. Tam tez się dowiedziałam że herbata zielona ma takie same właściwości jak czarna. A żeby odchudzała na przykład to trzeba ja pić razem z jedzeniem.

Uwielbiam czerwona herbatke :) nawet mame do niej przekonalam! :) poza tym swietny blog - gratuluje. I dziekuje za mobilizacje, która emanuje kazdy post!

Zdaje mi się, że również Pu-erh należy zaparzać nie wrzątkiem, a wodą o temp. 95 st. :)

Nigdy nie lubilem smaku czerwonej herbaty, ale w moim domu jest ona ubostwiana, wiec czesto tez ja popijam ze wzgledu na jej zdrowotne walory.

Siła drzemie w dżemie! 

Zdrowa. I mniej paskudna w smalu niz zielona. Pijam jako, ze wody pic nie potrafie.

Wredna, marudząca mizantropka

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.