Koktajle

Koktajle

Koktajle to smaczne i proste do przygotowania posiłki. Mają postać płynną, a więc łatwą do przyswojenia przez organizm. Odpowiednio przyrządzone mogą pomagać m.in. w odchudzaniu, wzmacniać odporność, poprawiać samopoczucie i wygląd skóry. Koktajle mogą stanowić urozmaicenie codziennego menu, ale także mogą zastępować np. drugie śniadanie, podwieczorek albo stanowić uzupełnienie dania. Najwartościowsze i najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale w zamkniętym naczyniu, w lodówce, mogą postać kilka godzin.

Koktajle sporządza się na bazie mleka i jego pochodnych oraz owoców i warzyw. Spośród warzyw i owoców (najlepiej świeżych), nadają się np. te zawierające dużo witaminy C, czyli papryka, pomidory, truskawki, czarna porzeczka, jagody, maliny. Ponieważ bardzo dużo tej witaminy znajduje się pod skórką, należy zrezygnować z obierania, a jedynie bardzo dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Bardzo cenne w beta-karoten i witaminy z grupy B, czy też kwas foliowy, są jagody, marchew, buraki i zielone dodatki, takie jak: koperek i natka pietruszki. Aby zwiększyć wartość odżywczą koktajli dodaje się orzechy, pestki, świeże zioła i przyprawy.

Koktajle są doskonałym pomysłem dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. Nadają się zarówno dla osób lubiących napoje mleczne, jak i tych, które za nimi nie przepadają (na bazie warzyw lub owoców, bez dodatku mleka), czy też nie tolerują (dla tych osób najlepsze będą maślanka lub kefiry). Dobry koktajl nie będzie tuczący pod warunkiem, że będziemy się wystrzegać składników podnoszących energetyczność napoju, np. tłustej śmietany. Istotne jest, aby produkty te nie zawierały dodatkowego cukru oraz charakteryzowały się obniżoną zawartością tłuszczu. Ma to znaczący wpływ na kaloryczność całości. Osoby dbające o linię powinny pamiętać o sycącym błonniku, np. z otrębów pszennych.

KOKTAJLE OWOCOWE:

Koktajl bananowy I

  • 1 banan
  • 1/4 ananasa
  • pół mango
  • duży kefir

Jak przygotować:

Obierz banana ze skórki. Następnie pokrój na cząstki banana i ananasa. Owoce wsyp do miksera, wlej kefir i zmiksuj.

Koktajl bananowy II

  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (zależy od upodobań smakowych)
  • kefir

Jak przygotować:

Obierz banana ze skórki i pokrój na cząstki. Wlej do miksera kefir, włóż pokrojonego banana. Dodaj cukier waniliowy i 0,5 – 1 łyżeczkę cynamonu (drugą łyżeczkę wykorzystasz do dekoracji). Zmiksuj razem składniki. Gotowy napój wlej do szklanek i posyp pozostałym cynamonem.

Koktajl truskawkowy

  • 250 g truskawek
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • cukier puder do smaku
  • (można do tego dodać również inne owoce, np. banana, brzoskwinię)

Jak przygotować:

Zmiksuj truskawki blenderem. Gdy będą już zmiksowane dodaj jogurt i dalej miksuj (dodaj cukru do smaku).

Koktajl jagodowy

  • 250 g jogurtu
  • 4 łyżki stołowe jagód (świeżych lub mrożonych)
  • cukier do smaku

Jagody można zastąpić, np. czarną porzeczką w tej samej ilości. Jak przygotować: Jagody wrzuć do miksera, dodaj jogurt i cukier. Całość zmiksuj.

Koktajl leśny

  • 2-3 łyżki jagód
  • 2-3 łyżki malin
  • 2-3 łyżki jeżyn
  • duży kefir
  • cukier do smaku

Jak przygotować:

Owoce umyj i wrzuć do miksera. Dodaj kefir, cukier i dokładnie zmiksuj.

Koktajl z gruszkami i cynamonem

  • 250 ml jogurtu
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 - 1 łyżeczki cynamonu

Jak przygotować:

Gruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do blendera, dodaj miód, jogurt i cynamon. Wszystko miksuj dokładnie na mus. Przed podaniem dodatkowo posyp cynamonem.

Koktajl owocowy bez mleka

  • 1 brzoskwinia
  • ok. 1 szklanki truskawek
  • sok jabłkowy (lub woda gazowana)

Jak przygotować:

Wszystkie składniki zmiksuj i rozlej gotowe do szklanek.

Koktajl wg przepisu Beaty Pawlikowskiej

  • 1 banan
  • ok. 1/4 świeżego ananasa
  • 1-2 plastry melona
  • odrobina świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki wody mineralnej

Jak przygotować:

Obrane owoce pokrój na drobne kawałki. Następnie wszystko razem zmiksuj. Owoce można dowolnie zamieniać na inne. Koktajl nadaje się do podawania z kostkami lodu lub lodami smakowymi.

INNE KOKTAJLE:

Koktajl z otrębami

  • kefir lub jogurt 200ml
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki pietruszki
  • 2  łyżki otrębów pszennych

Jak przygotować:

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, możesz dodać wody.

Koktajl oczyszczający

  • niepełna szklanka soku z grejpfruta
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych fig
  • łyżeczka otrębów pszennych
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego skrzypu
  • 1-5 kostek lodu

Jak przygotować:

Zmiksuj wszystkie składniki, oprócz lodu, w mikserze, następnie pamiętaj aby wstawić do lodówki do schłodzenia. Można teraz dodać kilka kostek lodu, by w ten sposób uniknąć czekania.

Koktajl pomidorowy

  • 0,5 - 1 szklanki soku pomidorowego z kartonu (lub sok domowej roboty)
  • 2 szklanki maślanki
  • świeżo zmielony pieprz
  • tabasco
  • można dodać odrobinę ketchupu łagodnego, a także kilka listków melisy

Jak przygotować:

Wlej do miksera sok pomidorowy, maślankę, dodaj świeżo zmielony pieprz, 5-9 kropel tabasco (ketchup) i miksuj. Na koniec dodaj posiekaną melisę i miksuj maks. 3 sekundy.

Koktajl ogórkowy

  • mały jogurt naturalny
  • 10 dag świeżego ogórka
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz

Jak przygotować:

Obierz ogórka, zmiksuj z koperkiem, dodaj jogurt i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zamiast koperku można dodać kilka listków mięty oraz odrobinę czosnku.

Koktajl  śniadaniowy

  • 1/2 szklanki świeżego soku z marchewki
  • 1/2 szklanki jogurtu pomarańczowego
  • 1/4 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
  • pół łyżeczki płynnego miodu

Jak przygotować:

Zmieszaj wszystkie składniki. Schłodź i rozlej do pucharków.

Koktajl z rzeżuchą

  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • łyżka posiekanej rzeżuchy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta soli i szczypta pieprzu

Jak przygotować:

Jogurt zmiksuj z dodatkiem przypraw i sosu. Gdy składniki się spienią, dodaj posiekaną rzeżuchę. Całość zmiksuj i od razu rozlej do wysokich szklanek. Koktajl jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków.

Koktajl wielowarzywny

  • 150 ml kefiru
  • 150 ml soku wielowarzywnego z kartonu
  • kilka listków mięty
  • łyżeczka drobno posiekanego kopru
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować:

Kefir zmiksuj w blenderze lub ubij trzepaczką z sokiem wielowarzywnym (oba składniki dobrze schłodzone), liśćmi mięty i przyprawami. Wymieszaj z koperkiem, rozlej do wysokich szklanek. Koktajl kefirowo-warzywny można podawać na podwieczorek lub jako dodatek do dań gorących z kasz i ziemniaków.

Koktajl piękności

  • 1 świeży ogórek
  • łyżka orzechów włoskich
  • koperek
  • 200 ml kefiru

Jak przygotować:

Zmiksuj składniki, dodaj kefir, wymieszaj. Podawaj schłodzony.

*Część przepisów opisuje ilości produktów na więcej niż jedną porcję.

Komentarze

Bardzo ciekawe pomysly :)

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.