Alternatywy smażenia - potrawy z grilla i kombiwara

Alternatywy smażenia - potrawy z grilla i kombiwara

Grill elektryczny i patelnie grillowe

Zapewne wszyscy słyszeliście o kolejnej metodzie przygotowywania potraw, jaką jest pieczenie na  grillu. Istnieją trzy sposoby przygotowywania potraw grillowanych: pieczenie na grillu węglowym, pieczenie na grillu elektrycznym oraz smażenie na patelni grillowej. Pieczenie na grillu jest kolejną świetną alternatywą dla tradycyjnego smażenia czy pieczenia. Najlepszą metodą grillowania jest grill elektryczny oraz patelnia grillowa.

Co do grillów węglowych zdania są podzielone, chyba, że potrawy układamy na tackach. Generalnie uważa się, że wytapiany z mięsa tłuszcz spadając na rozżarzone węgle wytwarza szkodliwe substancje, które z powrotem z dymem osadzają się na opiekanym mięsie. Dlatego zdecydowanie lepiej zamienić grilla węglowego na grilla elektrycznego, na którym potrawy będą równie smaczne, a przy okazji znacznie lżejsze i zdrowsze.

Podstawową zaletą grilla elektrycznego jest fakt, że do przygotowywania potraw nie używa się dodatkowego tłuszczu, a ten zawarty w mięsie spływa rowkami do naczynia. Tym samym mięso nie nasiąka wytopionym tłuszczem, dzięki czemu obniża się jego kaloryczność oraz staje się łatwiej strawne. Kolejnym plusem jest wysoka temperatura, w której przygotowywana jest potrawa. Po pierwsze znacznie skraca ona czas przygotowywania potrawy, ponadto warto pamiętać, że im krócej mięso poddawane jest obróbce cieplnej, tym mniej traci wartościowych składników.

Taką metodą możemy przygotować przepyszne potrawy z mięs, ryb, warzyw i owoców, a wszelkie kompozycje smakowe zależą od naszej wyobraźni.

Jak działa kombiwar?

Kombiwar jest sprzętem składającym się z dwóch głównych części – naczynia żaroodpornego i pokrywy grzejącej, w której znajduje się grzałka i wentylator. Dzięki temu, w całym naczyniu panuje jednakowa temperatura a produkty poddawane są działaniu termoobiegu. Wysoka temperatura szybko wpływa na cząsteczki wody zawarte w mięsie czy warzywach dzięki termoobiegowi. Zapewnia to równomierne i dość szybkie pieczenie/ gotowanie/etc.

W kombiwarze możemy odmrażać, gotować, grillować oraz piec, a co ważne nie musimy dodawać tłuszczu. Zapewnia to potrawie łatwo strawność, dzięki czemu dania przygotowywane w ten sposób polecić można osobom na diecie.

W kombiwarze możemy przyrządzić większość dostępnych produktów. Mogą to być wszelkie mięsa i ryby, które dla zapewnienia lepszego smaku dobrze jest zamarynować przed poddaniem obróbce w kombiwarze. Z mięsa w kombiwarze możemy przygotować kotlety, steki czy pełne dania mięsno – warzywne w formie potrawki. Warzywa i owoce można przygotować różnymi metodami na jakie pozwala kombiwar, np. grillując lub na parze – wtedy wilgotne należy owinąć folią aluminiową. Oczywiście w tego rodzaju sprzęcie można zrobić wiele innych dań, ale skupiłam się tylko na tych które można wykorzystać będąc na diecie.

Komentarze

Komentuj

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.